10 tips tegen huidveroudering

Mooi oud worden is toch wel wat de meeste mensen willen. Een rimpeltje hier en daar vinden we nog niet altijd vervelend, maar we willen het zolang mogelijk uitstellen en grijpen soms naar ingrijpende technieken om huidveroudering tegen te gaan. Voordat je in paniek de allerduurste anti-verouderingscrème (die nog niet eens altijd zo goed is) koopt of direct een afspraak maakt bij de botoxkliniek, lees dan eerst even dit blog. Een paar veranderingen in je levensstijl kunnen al helpen om verdere veroudering tegen te gaan of af te remmen.

Deze 10 tips zijn ook handig als je de 25 jaar nog niet bent gepasseerd. Het blijft altijd makkelijker om huidproblemen of huidveroudering te voorkomen dan te genezen.

Normaal gesproken heeft een jonge huid sterke verbindingen tussen de huidlagen. Er is een efficiënte afgifte van vocht en voedingstoffen aan de zichtbare lagen. Helaas worden in de loop van de tijd deze verbindingen en systemen traag en minder efficiënt. Het gevolg is een zichtbaar ouder wordende huid.

Wat maakt nu dat de ene persoon meer rimpels heeft dan de andere? De kwaliteit van je huid is zeker van belang en daar spelen emotionele gezondheid, fysieke gezondheid, erfelijkheid en leeftijd een grote rol.

Een vette wat dikkere huid zal minder snel rimpels krijgen dan een droge dunne huid.
Maar ook luchtvochtigheid speelt een rol, milieuvervuiling, stress, medicatie en nog veel meer.

In sommige landen en culturen omarmen ze juist de rimpels en oneffenheden. Het gezicht vertelt je namelijk veel over de leefwijze, karakter en persoonlijkheid. Ga maar eens na: als jij iemand ziet, dan kijk je meteen naar het gezicht en kun je vaak aflezen hoe het humeur is.
Met je gezicht kun je je emotie tonen. Maar je gezicht reageert ook op signalen uit de omgeving zoals bij stress, gevaar, verdriet, blijdschap.

  1. Zon en huidveroudering
    Vaak wordt gezegd dat een belangrijke veroorzaker van rimpels de zon en uv-straling zijn.
    Ik deel deze mening gedeeltelijk. De zon kan de huid uitdrogen of beschadigen bij bv verbranding waardoor rimpels ontstaan of meer zichtbaar worden. Het is ook afhankelijk hoe je met de zon omgaat. Helemaal uit de zon blijven is niet te doen en zeker niet goed voor je, want de vitamine D die je aanmaakt in de zon heb je nodig. Verstandig met de zon omgaan is dus een aanrader. Zorg ervoor dat je het hele jaar door regelmatig naar buiten gaat, zeker in de winter is extra supplementeren met Vitamine D3 een aanrader (overleg met je huisarts bij aandoeningen of medicatie).

    Je hoeft de zon niet te zien of te voelen om toch schade op te lopen. Ook op bewolkte dagen kan er schade aan de huid ontstaan. Bouw blootstelling aan de zon langzaamaan op. Je huid past zich daarop aan, wordt dikker en bruiner en kan zichzelf steeds beter beschermen. Pas op met het vaak dragen van een zonnebril. Hiermee verstoor je de signalen van je ogen naar je hersenen en lichaam waardoor je huid niet goed de bescherming tegen de zon kan reguleren.

    Ga je echt een langere tijd de zon in? Naar het strand, zwembad of sporten? Smeer je dan in met een SPF.

Lees ook eens: WIST JE DAT JE ZONBESCHERMING OOK KUNT ETEN?

  1. Vocht tegen huidveroudering
    Onvoldoende hydratatie van de huid is de tweede oorzaak van rimpels. Hydrateren is dus een must, zowel van buiten als van binnen. Gebruik skincare producten die je huid hydrateren en de barrièrefunctie versterken (denk aan ingrediënten zoals hyaluronzuur, Opuntia Ficus-Indica Extract, Aloe Vera, glycerine, squalane, jojoba-olie, glycolzuur, Vitamine C, niacinamide en panthenol. Drink voldoende water. Water helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en voedt de cellen om je huid stevig en elastisch te houden. En: sommige ingrediënten houden vocht in de huid vast, maar dan moet er natuurlijk wel vocht aanwezig zijn om vast te houden!
  2. Effecten van water op huidveroudering
    Leuk al dat vocht, maar: water kan het natuurlijke beschermlaagje van de huid aantasten waardoor de huid juist sneller vocht verliest en uitdroogt met rimpels als gevolg.
    Ook zo’n zin in een hete douche? Je huid denkt daar anders over. Heel warm water droogt de huid extra uit en tast je barrièrefunctie aan. Het herstellen van je beschermschildje kan wel 24 uur duren. En ondertussen heb jij alweer gedoucht of je gezicht gewassen. De ideale temperatuur voor een bad of douche ligt rond de 34-35 °C.

    Bij het reinigen van je gezicht kun je beter reinigingsproducten gebruiken die passen bij jouw huid. Zonder toevoeging van sulfaten omdat deze juist de huid uitdrogen en je beschermlaagje aantasten. De producten van SkinRebelPro zijn mild voor de huid en zijn geschikt om dagelijks te gebruiken.
  3. Effecten van roken op je huid
    Roken is slecht voor je algehele gezondheid en dus ook voor je huid. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid vernauwen, waardoor deze minder bloedlichaampjes én voedingstoffen naar je huid kunnen brengen. Dit versnelt het huidverouderingsproces en beschadigt de huidcellen. Daarnaast veroorzaken de trekkende bewegingen van je mond en het dichtknijpen van je ogen om ze te beschermen tegen rook voor rimpels.

    Wist je dat roken sneller Vitamine C afbreekt? Per sigaret heb je eigenlijk 35mg extra Vitamine C nodig…. Vitamine C heb je oa. nodig voor je weerstand en de aanmaak van collageen.
  4. Slaap en huidveroudering
    Als je niet voldoende slaapt, dan maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit hormoon breekt je huidcellen af, beschadigt collagene en elastine vezels, zorgt voor meer talgproductie en kan puistjes en verstopte poriën veroorzaken.

    Tijdens een normaal slaapritme maak je het groeihormoon HGH (human growth hormone) aan dat helpt bij de reparatie en groei van cellen en weefsels. Daarmee houd je jouw huid juist stevig en elastisch. Een bijkomend voordeel is dat je uitgerust bent en daar ga je dan weer van stralen. Het schoonheidsslaapje is dus zeker aan te bevelen!
  5. Gezichtsyoga tegen huidveroudering
    Gezichtsmassage ken je natuurlijk wel, maar heb je ook weleens gehoord van gezichtsyoga? Hiermee train je jouw gezichtsspieren en stimuleer je de productie van collageen, zodat je huid strakker wordt. Tegenwoordig zijn er ook salons die bindweefselmassage of Buccal-massage uitvoeren. Niet altijd even “lekker” maar wel erg goed voor bv doorbloeding, elasticiteit en collageenaanmaak.
  6. Voedingsstoffen voor een gezonde huid
    Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, zowel voor je huid, je darmen en je emotionele gezondheid. Groenten en fruit met veel water, zoals radijsjes, courgettes, tomaten, komkommers en appels kun je niet genoeg eten. De vitamines in de voeding zorgen ervoor dat de huid zich makkelijker herstelt en de huid zich beter opbouwt.

    Lees ook eens: Heeft voeding invloed op huidveroudering?
  7. Stress zorgt voor huidveroudering
    Net als een tekort aan slaap, zorgt stress voor het aanmaken van hormonen als cortisol die het spierweefsel onder je huid verminderen. Dit maakt je huid dunner en meer vatbaar voor rimpels. Door stress en spanning vernauwen je bloedvaten en ga je oppervlakkiger ademen. Dit zorgt voor een verminderde toevoer van bloed en zuurstof naar je huid. Stress breekt sneller vitamines af waardoor de celvernieuwing trager verloopt en de huid dof en vermoeid eruit ziet.
  8. Huidverzorging tegen huidveroudering
    Gebruik skincareproducten die passen bij jouw huid, situatie en leeftijd.
    Laat je goed adviseren door een gediplomeerde schoonheidsspecialiste.
  9. Gezichtsbehandeling(en) tegen huidveroudering
    In een schoonheidssalon of huidinstituut kan de schoonheidsspecialiste/huidspecialiste samen met jou een plan opstellen om jouw huid te verbeteren.
    Aan de hand van een huidanalyse en intakegesprek wordt gekeken welke behandelingen en producten bij jouw huid passen, rekeninghoudend met jouw budget, medicatie, huidproblemen en wensen.
    Een gezichtsbehandeling kan ingezet worden voor verschillende doelen: reinigen, anti-aging, ontspannend, tegen pigmentvlekken enz. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.
Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?