Een eigen schoonheidssalon beginnen

Bij de start van je eigen schoonheidssalon zit je vol enthousiasme en wil je graag gewoon zo snel mogelijk aan de slag. Toch is het heel belangrijk om eerst een goed doordacht plan uit te werken zodat je goed en veilig van start kunt en niet ineens voor verrassingen komt te staan. Zoals de regels voor werken vanuit huis, administratie en verzekeringen. Goed voorbereid aan de slag als zelfstandig schoonheidsspecialiste.

Als schoonheidsspecialiste wil jij je klanten er op hun best uit laten zien met cosmetische- en verzorgingsbehandelingen. Je draagt bij aan huidverbetering en geeft daarnaast deskundig huidadvies en verzorgingstips. Wellicht ga je ook aan de slag met voedingsadvies, supplementen of apparatuur.

Wel of geen ondernemingsplan maken?

Een ondernemingsplan helpt je bij het bepalen van de juiste prijs voor jouw diensten. Je wil natuurlijk wel genoeg overhouden aan het einde van de maand. Zet daarvoor al je inkopen, vaste lasten en variabele kosten op een rij. Je bepaalt vooraf hoeveel uren je in de salon kan werken. En dit deel je op naar effectieve behandeluren en uren voor trainingen, administratie, schoonmaken enz.

Een ondernemingsplan helpt je bij het onderzoeken of klanten op jouw dienst of product zitten te wachten. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep mee, maar het geeft je ook zicht op de concurrentie, kostprijs, verkoopprijs, bepalen van je bedrijfslocatie en nog veel meer.

Met een ondernemingsplan loop je stapsgewijs een aantalzaken door zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Denk aan een groot aantal zaken waar je als ondernemer stil bij moet staan:

  • Bedrijfsruimte: eigen woning, bij mensen thuis, stoelhuur
  • Verzekeringen: aansprakelijkheidsverzekering, inventaris-goederenverzekering, rechtsbijstandverzekering enz
  • Vergunningen
  • Leveranciers/groothandels:
  • Belastingen, BTW-aangifte, jaaraangifte, boekhouder, accountant: Wat kun je zelf doen? Wat besteed je uit?
  • Vastleggen van je naam. Inschrijven in de Kamer van Koophandel wil niet zeggen dat je de naam ook echt mag voeren. Een handelsnaam moet herkenbaar zijn en de juiste uitstraling hebben. Er zitten ook wat officiële spelregels aan. Check de website www.kvk.nl hiervoor.
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Pensioen
  • Risico’s & brandveiligheid

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Maak je er geen, dan is misschien een haalbaarheidscheck een goed alternatief. Wij adviseren om een ondernemingsplan te schrijven. In de praktijk zien we toch vaak dat vooraf niet goed stil is gestaan bij alles wat bij een eigen bedrijf komt kijken. Soms houdt dit ook in dat een salon helaas de werkzaamheden moet staken omdat bepaalde zaken wettelijk niet goed geregeld zijn of er structureel verlies wordt gedraaid.

Parttime of fulltime aan de slag?

Je kunt als schoonheidsspecialiste een bedrijf starten naast je betaalde baan of fulltime voor jezelf beginnen.
Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Je loopt minder risico, maar ben je wel beperkter in je tijd. De redenen zijn voor iedereen anders. Soms is het fijn om contact te hebben met collega’s omdat je als schoonheidsspecialiste toch veel alleen werkt. Of omdat je het financieel nog niet helemaal aandurft. Je kunt van een parttime bedrijf altijd nog naar een fulltime bedrijf. Andersom kan wat lastiger zijn als je agenda vol zit.

Check wel vooraf met je werkgever of je naast je baan een eigen bedrijf of andere werkzaamheden mag uitvoeren. Vooral als je in dezelfde branche werkt voor jezelf en voor je baas, kan het zijn dat dit is vastgelegd in je arbeidsovereenkomst.

Bedrijfsruimte, waar ga ik me vestigen?

Natuurlijk kan het heel logisch zijn om vanuit huis te starten. Het scheelt je veel kosten en geeft je de kans om zonder al te veel risico op te bouwen. Je kunt er ook voor kiezen om bij mensen thuis, in een pand of via stoelhuur te starten. Wat je ook gaat doen, een aantal zaken moet je vooraf wel afwegen.

Starten in je eigen woning

Starten vanuit huis in een lege kamer of je garage, veel startende schoonheidsspecialisten beginnen zo. Bijkomende voordelen zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt.
Maar er is ook een nadeel. Werken vanuit huis betekent dat je werk heel dichtbij is. Je kunt daardoor niet echt afstand nemen. En je privéleven is ook voor je klanten heel dichtbij en vaak zichtbaar. Als je niet direct goed afbakent, kan het gebeuren dat klanten ook buiten openingstijden nog een crème komen halen omdat ze “nog licht zagen branden” of ze zeggen te laat een afspraak af met de boodschap dat je “gelukkig thuis nog iets kan doen’.

Het is ook belangrijk vooraf de voorwaarden bij de gemeente te checken. Heb je alleen een meldplicht of moet je een vergunning aanvragen om in jouw huis te mogen werken?
Mag je in je huis of pand volgens het bestemmingsplan een schoonheidssalon starten? In veel huurcontracten van woonhuizen staat namelijk dat je geen bedrijf mag voeren. Daarnaast mag je bedrijf vaak maar een maximaal aantal m3 van je woning beslaan. Controleer dit voor je begint. Als je onwettig werkt, mag een gemeente over overheidsinstelling per direct je bedrijf stilleggen. En de vraag is dan nog of je op korte of lange termijn op die locatie door kan gaan.

Vergeet ook je verzekeringen niet. De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken geen schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte. Het is vaak nodig om je verzekeringen uit te breiden.
Houd ook rekening met je vluchtplan. Volgens de brandweervoorschriften kan het zijn dat je bv een brandblusser, branddeken en/of extra uitgang dient te realiseren.

Bij mensen thuis

Je kunt ervoor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een schoonheidsbehandeling. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Sommige klanten kunnen fysiek misschien niet naar je toe komen.

Houdt er wel rekening mee dat dit voor jezelf soms ook zwaarder is en je meer risico loopt. Je zal constant je spullen mee moeten nemen naar de locatie. Hierdoor kunnen apparatuur of producten (sneller) kapot gaan.
Door drukte op de weg is het niet altijd goed in te schatten hoe lang je reistijd is. Je weet niet waar je terecht komt en dat kan ivm de hygiëneprotocollen nog een uitdaging zijn. Je bent tijd kwijt met je spullen en apparatuur neerzetten en afhankelijk van de stoelen en ruimte die je bij de klant hebt.

Tip! Bereken je reiskosten en afschrijving op je auto door in je behandelprijs.

Een pand huren of kopen

Als je een bedrijfsruimte wil gaan huren of kopen, controleer dan of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en wensen. Hoeveel ruimte heb je nodig, wat moet er allemaal in komen, welke behandelingen wil jij aanbieden, waar maak je de wachtruimte voor de klanten en kun je uitbreiden als dat nodig mocht zijn?
Een externe bedrijfsruimte biedt een duidelijk scheiding tussen werk en privé. Bepaalde klanten komen ook liever in een “echt” bedrijf dan in een salon aan huis. Al wil de locatie lang niet altijd iets zeggen over de kwaliteit van de behandelaar en behandelingen natuurlijk.
Voldoet het pand aan het bestemmingsplan zodat jij je met jouw bedrijf daar mag vestigen?
Mag je een reclamebord aan je gevel maken?
Hoe zit het met parkeren en de bereikbaarheid?

Een stoel huren

Stoelverhuur is een samenwerking tussen 2 of meer ondernemers die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Deze manier van werken wordt steeds populairder. Stoelverhuur is een manier om je huisvestingskosten, inkoopsprijzen en marketingkosten te drukken. Maar het biedt ook mogelijkheden om de dienstverlening te verbreden, bijvoorbeeld door samenwerking met kappers, visagisten en nagelstylisten.
Bespreek vooraf wel alle mogelijkheden. Wat als jij je behandelingen uit wilt breiden, maar iemand anders doet dit al?
Wat voor gevolgen zijn er voor jou als 1 van de ondernemers uit de samenwerking stapt? In het geval van stoelverhuur is het raadzaam om een contract op te stellen en dit voor te leggen aan een jurist.

Personeel aannemen

Als je personeel aanneemt, krijg je te maken met de Arbowet en je moet een risico-inventarisatie (RI&E) maken. Een risico-inventarisatie (RI&E) is een opsomming van de gevaren binnen je bedrijf met betrekking tot de veiligheid, gezondheid en het welzijn van medewerkers.

In het stappenplan personeel aannemen vind je alles wat je moet weten over personeel aannemen. Van werving en selectie tot loon en werkgeversverzekeringen.
Personeel kun je op verschillende manieren aannemen: uitzendkrachten, payroll, in dienst enz. Bepaal wat voor jouw bedrijf en in die periode het beste bij je past. Laat je goed informeren over gevolgen bij bv ziekte, vakantie of bedrijfssluiting.

Brancheorganisatie ANBOS | De HuidProfessional | SkinRegister

Je hebt een diploma nodig om je aan te mogen sluiten bij de brancheorganisatie ANBOS, de HuidProfessional of het SkinRegister.
Heb je naast het basisdiploma, een vakdiploma voor specialisatie geregistreerd? Dan moet je iedere 3 jaar een verplichte nascholing volgen. Bijvoorbeeld bij acnebehandeling, elektrisch ontharen, permanente make-up en camouflage.

Als jouw klanten om medische redenen bij je komen, stellen veel zorgverzekeraars als eis dat je je specialisatie hebt geregistreerd bij ANBOS, de HuidProfessional of het SkinRegister. Blijf dus op de hoogte van de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars, zodat je je klanten goed kunt informeren.

Als je naast een basisdiploma schoonheidsspecialiste een vakdiploma permanente make-up hebt behaald, kunnen klanten daarvoor bij jou terecht. Hiervoor moet je een vergunning van de GGD aanvragen.

Klanten kunnen een lidmaatschap of registratie bij ANBOS, de HuidProfessional of het SkinRegister belangrijk vinden. Bij een lidmaatschap bij De HuidProfessional of ANBOS ben je aangesloten bij een klachtenfunctionaris en geschillencommissie om te voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ).

De Wkkgz geldt voor alle zorgaanbieders. Zowel voor zorginstellingen als zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals zzp’ers. Denk aan verpleeghuizen, ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten. Ook bedrijfsartsen en verzekeringsartsen die de gezondheidstoestand van cliënten beoordelen of cliënten medisch begeleiden, vallen onder de wet.

De wet geldt ook voor aanbieders van cosmetische behandelingen. Maar de wet geldt niet voor handelingen van schoonheidsspecialisten en visagisten als zij:

  • de huid reinigen en huidverzorgende crèmes of (niet-permanente) make-up aanbrengen;
  • middelen gebruiken die de gezondheid van de cliënt niet schaden.

Daarnaast geldt de wet ook voor aanbieders van alternatieve geneeswijzen. Hierdoor kan de IGJ er beter op toezien dat er geen misstanden in deze sectoren voorkomen.

Als schoonheidsspecialiste dien je te voldoen aan de WKKGZ-richtlijnen.

Schrijf je bedrijf in bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Je kunt hiervoor online een afspraak maken. Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. Deze stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post. Inschrijven kost eenmalig 50 euro.

Ook kan het zijn dat voorlopig nog niet van start gaat, maar wel aan de slag wil met je voorbereidingen, zoals vergunningen aanvragen, goederen inkopen bij de groothandel en een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen. Dan heb je meestal een KVK-nummer nodig. Geen probleem, je kunt je vooraf gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bewaar altijd alle facturen, overeenkomsten en bankafschriften zodat je deze kunt gebruiken bij de jaaraangifte.

Administratie, zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je een administratie bijhouden. Je kunt je financiële administratie zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug.

Zorg ervoor dat je privé en zakelijk zoveel mogelijk gescheiden houdt. Zo maak je het makkelijker voor je boekhouder of accountant, maar je hebt ook een beter overzicht in je inkomsten en uitgaven.

Tip: open een zakelijke betaalrekening

Aangifte bij de Belastingdienst

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op. En trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt af. Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting.
Het is raadzaam om dit vanaf het begin goed op te zetten. We adviseren om een boekhouder of accountant te zoeken die je uitlegt waarje aan moet voldoen en je helpt bij de zaken die je zelf kunt regelen.

Een boekhouder of accountant kan je ook ondersteunen in je beslissingen bij bv de aankoop of lease van apparatuur of een pand. Ze zijn op de hoogte van alle wettelijke verplichtingen en wat fiscaal gunstiger is.

Risico’s afdekken

Probeer alles zo te regelen dat je zo min mogelijk risico loopt. En dit omvat natuurlijk veel zaken.

Stel algemene voorwaarden op voor je klanten zodat ze weten wat er bv gebeurt als ze niet op komen dagen of hoe lang ze van tevoren een afspraak dienen af te zeggen. Hoe handel je als een klant te laat komt op een behandeling? Een voorbeeld van de algemene voorwaarden kun je opvragen bij ANBOS. Ben je niet aangesloten? Dan kun je je eigen algemene voorwaarden opstellen. Voorbeelden zijn vaak online te vinden.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat als door jouw behandeling iemands hele gezicht onder de brandblaren zit? Dan komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

De brancheorganisatie ANBOS kan jou echt heel goed helpen met een aantal zaken. Kijk eens op www.anbos.nl.
Ook bij de HuidProfessional vind je veel informatie. www.dehuidprofessional.nl

Daarnaast is er ook een kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialistes genaams SKIN register. Kijk eens op
www.skinregister.nl

ANBOS en de HuidProfessional regelen registraties voor de salon, het SKINRegister registreert op jouw eigen naam. Deze instanties zijn dus niet met elkaar te vergelijken. Ze bieden beiden een scala aan mogelijkheden om jouw professionaliteit te uiten aan de consument.

En dan nog …

  • Wist jij dat als je een klantenbestand wilt bijhouden, je dan te maken krijgt met de privacywet AVG?
  • Op welke manier laat jij je klanten betalen? Cash, pinnen of een tikkie? Wat zijn de trends en wat vinden jouw klanten het handigst?
  • Ga je muziek draaien in jouw salon? Dan krijg je namelijk met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn. Via ANBOS krijg je korting op de muziekkosten.
  • Wist je dat je Spotify niet zakelijk mag gebruiken? Spotify mag alleen privé gebruikt worden.
  • Wat zijn je openingstijden? In de winkeltijdenwet staat dat je schoonheidssalon open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Als je wilt afwijken van deze winkeltijden, moet je dat aanvragen bij je gemeente.
  • Bouwen van een website. Een website zorgt voor meer zichtbaarheid en vindbaarheid. Je kunt het zelfs combineren met een webshop.
  • Wie wast de ramen van je pand? Wie veegt de stoep? Uitstraling is erg belangrijk en het eerste wat je klanten zien.
  • Hoe regel je je afval? Bepaalde stoffen of artikelen dien je af te voeren via het klein chemisch afval of de apotheek. Maar ook je papier en overig afval zul je moeten laten ophalen of wegbrengen. Wat is daarvoor geregeld of moet jij zelf iets regelen?

TRAININGEN

Bij SkinRebelPro SkinCare bieden we ook trainingen aan op het gebied van ondernemersschap. We helpen je graag bij het opstellen van een ondernemingsplan, het maken van een kostprijsberekening, marketing of alle andere zaken waar je tegenaan loopt.

Een aantal trainingen worden door ons op maat gemaakt zodat we je echt goed kunnen helpen. Wil je meer informatie of hulp? Bel of mail ons gerust: 06-21300070