Heeft voeding invloed op huidveroudering?

Het wordt steeds meer erkend dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon van invloed is op de huid, de huidconditie, huidaandoeningen en onze algemene gezondheid.

Veel mensen met bv reuma, artrose, fibromyalgie enz weten bv dat oa suiker, varkensvlees en zuivelproducten hun klachten kunnen verergeren. En dat met het toevoegen van magnesiumsupplementen in orale vorm (opname via de huid) of dermale vorm (opname via de huid) juist veel klachten kan verminderen.

Naast alle behandelingen die aangeboden worden, zoals chemische peelings, microneedling, botox, kruidenpeelings, microdermabrasie, bindweefselmassage enz, is er steeds meer interesse voor de rol die voeding kan spelen rondom huidveroudering.

En dat is een positieve ontwikkeling!
Op deze manier kunnen we preventief werken op het gebied van huidveroudering en ziektes/aandoeningen remmen of zelfs voorkomen.

Een gebrek aan evenwicht in het voedingspatroon, slechte eetgewoonten, maar ook medicijngebruik, stress en een verstoord slaapritme kunnen zich uiten in verschillende klachten en aandoeningen.

Een voedingspatroon met veel, vooral verzadigde, vetzuren hangt samen met ziektes zoals obesitas, diabetes, leververvetting en ook huidveroudering. Verzadigde vetten kunnen ontstekingsreacties veroorzaken. Ook de aanmaak van collageen en elastine wordt geremd door een overdaad aan verzadigde vetten.

Suikers
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat suiker, maar ook bewerkingsmethodes zoals braden, frituren, gepaneerd of gemarineerd voedsel kan leiden tot huidveroudering. Doordat suiker zich gaat binden aan de eiwitstructuren in de huid ontstaat glycatie. Hierbij ontstaat schadelijke stoffen genaamd AGE’s (Advanced Glycation End products. Wanneer AGE’s zich ophopen in de huid leidt dit tot huidveroudering.

Omega-3
Recent publiceerde dr. Anne Gürtler een onderzoek waaruit bleek dat acne-patienten een te laag niveau aan Omega-3 vetzuren in hun bloed hebben. Een hoger niveau Omega-3 kan een te hoge talgproductie remmen en verstopte haarzakjes voorkomen.

De ene omega 3 is de ander niet. We zien dit vetzuur terug in drie vormen:

  1. EPA (eicosapentaeenzuur) Belangrijk voor een normale werking van het hart, gezonde bloeddruk en het vetgehalte in het bloed en kan depressieve gevoelens verminderen (1).
  2. DHA (docosohexaeenzuur) Ondersteunt o.a. de hersenfunctie en het gezichtsvermogen plus ook de bovengenoemde eigenschappen van EPA.
  3. ALA (alfa-linoleenzuur) Draagt o.a. bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Daarnaast helpen omega 3-vetzuren (voornamelijk EPA en DHA):
• Bij een goede ontwikkeling van een embryo en foetus tijdens de zwangerschap
• De verschijnselen van het metabool syndroom te bestrijden
• De symptomen van ADHD en astma bij kinderen te verminderen
• Auto-immuunziektes de kop in te drukken
• De botten sterker te maken
• Huidaandoeningen tegen te gaan
• Menstruatiepijnen te verlichten of te verhelpen
• Achteruitgang van de hersenfunctie te beperken

Het trucje zit hem tevens in de verhouding Omega-3 en Omega-6. Omega-3 staat ook wel bekend als de ontstekingsremmer en omega-6 als de ontstekingsbevorderaar. Nu zijn er nogal wat meningen over wat een juiste verhouding moet zijn. Het liefst hanteer je verhoudingen 1:2 tot 1:5. Je hebt dus iets meer Omega-6 dan Omega-3. De WHO adviseert als bovengrens 20 gram Omega-6 op basis van 2.000 kcal. Helaas is de verhouding in Westerse landen vaak verkeerd 1:15 tot 1:20. Er is dus nog werk aan de winkel!

Omega-6 zit vooral in koekjes, chips, gefrituurd eten en sausjes. Omega-3 haal je uit vis, schaal- en schelpdieren, denk aan forel, makreel, haring, zalm, garnalen, maar ook Edamame boontjes, hennepzaad, walnoten, pinda’s, amandelen, hazelnoten, chiazaad, groene groenten, koolsoorten, olijfolie en in sommige vleessoorten en eieren.

Alcohol
Het gebruik van alcoholische dranken kan invloed hebben op de groei van keranitocyten, de cellen waaruit voornamelijk de opperhuid (de buitenste huidlaag die zichtbaar is) is opgebouwd. Door overmatig alcoholgebruik kan de barrièrefunctie beschadigen waardoor ziekteverwekkers en verontreinigingen makkelijker de huid kunnen binnendringen. De huid zal sneller uitdrogen, ontwikkelt sneller pigmentatie en vertoont fijne lijntjes en rimpels.

Vitamines
Het zal snel duidelijk zijn dat vitamines van invloed kunnen zijn op huidverbetering en huidveroudering. Vitamines dragen bij aan de conditie van de huid. Wanneer je voeding rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten dan profiteert je huid hier optimaal van. De vitaminen A (retinol), C, B2 (riboflavine), B3 (niacinamide), B8 (biotine) en D helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. In diverse blogs geven we een toelichting op de vitamines.

Wetenschappers noemen al jaren de combinatie Vitamine C en Vitamine E om te beschermen tegen UV-schade. Deze combinatie vind je ook in vrijwel alle dag- en nachtcrèmes terug. Vitamine C en E zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze versterken namelijk elkaars werking. Vitamine C werkt als anti-oxidant in de huid, reguleert de collageenaanmaak en is belangrijk voor herstel van een beschadigde huid. Daarnaast lijkt Vitamine C de productie van fibroblasten te stimuleren. Vitamine C kun je supplementeren, maar pas op, een teveel aan Vitamine C kan na verloop van tijd negatieve gevolgen hebben.

Je huid maakt zelf vitamine D aan wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Wanneer je dagelijks 15 -30 minuten buiten bent (zonder zonbescherming), krijgt je lichaam voldoende UV- licht om vitamine D aan te maken. In de wintermaanden is de kracht van de zon echter minder sterk, waardoor de lichaamseigen productie wat lager is. Mensen die onvoldoende zonlicht opvangen zoals mensen die een sluier dragen of te weinig buitenkomen, kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid kunnen het beste een aanvullend vitamine D-supplement nemen. Ongeveer 2/3 van de behoefte aan vitamine D, wordt door je huid aangemaakt. De rest haal je uit je voeding. Vitamine D komt alleen voor in voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn. Vette vissoorten, zoals zalm en makreel, zijn een goede bron. Overigens zit vitamine D ook in eieren en rundvlees. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Collageen
Het aanvullen met collageensupplementen heeft de afgelopen jaren echt een vlucht genomen. Collageen remt de huidveroudering, ondersteunt gewrichten,pezen en bindweefsel, verbetert de elasticiteit en stevigheid van de huid, beschermt de darmen, ondersteunt de opbouw van spieren en versterkt haar en nagels.

Gehydrolyseerd viscollageen in combinatie met Vitamine C geeft de meeste positieve effecten. Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, speelt een belangrijke rol in de lichaamseigen aanmaak van collageen.

Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat slechte eetgewoontes, alcoholgebruik, verstoord slaapritme, stress en medicatie van invloed zijn op de conditie van de huid.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor ondersteuning van binnenuit. Naast behandelingen in de salon en het gebruik van skincareproducten thuis, kun je als huidspecialiste bijdragen aan huidverbetering door middel van supplementen- en voedingsadvies. Wel raden we aan om hiervoor opleidingen of trainingen te volgen. Het adviseren van bepaalde supplementen is niet zonder gevaar. Zeker in combinatie met medicatie kunnen niet alle supplementen gebruikt worden.

Bij SkinRebelPro werken we samen met een orthomoleculair therapeut, voedingscoach, huisarts, dermatoloog, biochemicus en een team huidspecialistes om goede producten te ontwikkelen. Naast de skincare producten bieden we ook een Collageen Supplement aan. En we blijven nieuwe producten ontwikkelen om de huid op de juiste wijze te ondersteunen.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?