Biotine

Wat doet het nou eigenlijk precies?

Biotine is een van de B-vitamines, namelijk vitamine B8. Sommige mensen noemen het ookwel vitamine H omdat het bekend staat als een vitamine die het haar versterkt. Biotine doet echter nog veel meer.

Biotine is belangrijk voor de energieproductie, het immuunsysteem en het ontwikkelen van huidcellen en nagels. Zelf kan het lichaam geen biotine aanmaken, waardoor we het dus moeten binnenkrijgen uit voeding en/of supplementen.

Biotine is in water oplosbaar wat betekent dat het niet in vette (lipide) structuren kan worden opgeslagen. We hebben biotine nodig voor de aanmaak van chemische stoffen en processen in ons lichaam.
Biotine bevordert de stofwisseling in de lever en breekt vet af door moeilijk afbreekbare vetten sneller af te breken en vermindert hierdoor ook slecht cholesterol!

Biotine speelt bij mensen een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Biotine is nodig voor de opname van vitamine C uit de ingewanden.

Biotine heeft co-enzym-eigenschappen die het in staat stellen koolhydraten en eiwitten om te zetten in energie.

Andere belangrijke toepassingsgebieden van biotine zijn groei en herstelprocessen van de huid, het haar, de nagels, de zenuwen en het beenmerg. Om die reden wordt het vaak ingezet bij haaruitval en haargroeiproblemen. Het wordt soms in shampoos verwerkt, maar het effect daarvan is twijfelachtig, aangezien biotine niet door de huid wordt geabsorbeerd.


Biotine tekort?

Een biotinetekort uit zich in huidverstoringen, haaruitval, zwakke nagels, bloedarmoede, depressies, migraine, vermoeidheid, spierpijn, verhoogde cholesterol, ontsteking van de tong, en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen.
Ook kan de darmwerking verminderen door een tekort aan biotine.

De beste natuurlijke bronnen van biotine in de menselijke voeding zijn orgaanvlees, zoals lever en nieren, evenals eierdooier en sommige groenten. Lever bevat ongeveer 1 mg/kg biotine. Fruit, de meeste groenten en (spier)vlees zijn slechte bronnen en bevatten slechts ongeveer 0,01 mg biotine per kg.

Voor wat betreft groenten zijn peulvruchten, sojabonen, broccoli, paprika, champignons, pinda’s, bieten, tomaten, sla en wortelen goede bronnen, alhoewel de concentraties daar ook relatief laag zijn. Verder nog havervlokken, rijst en zuivel.

Een supplement kan helpen om voldoende biotine binnen te krijgen. Je lichaam heeft biotine nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen, om uitdroging tegen te gaan, je weerstand op peil te houden en huid, haar en nagels te verbeteren.

Een gemiddelde persoon dient tussen de 30 en 60 mcg per dag binnen te krijgen. Ongeveer 1/3 van de bevolking heeft een biotine-tekort.

Bij SkinRebelPro vind je biotine terug in onze Collageen Booster supplementen.
Hierin zit 500mg viscollageen gecombineerd met 100mg vitamine C (noodzakelijk voor de opname van collageen) en 8mg Biotine.
Deze combinatie maakt het een extra krachtig supplement wat het lichaam ondersteunt op het gebied van huid, haar, nagels, kraakbeen, bindweefsel, spieren , bescherming van de cellen en herstellen van de darmwand.

Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en voldoende rust neemt.
Twijfel je over het gebruik van supplementen? Neem contact op met een arts, orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige of je huidspecialiste.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?