WIST JE DAT JE ZONBESCHERMING OOK KUNT ETEN?

Sommige mensen hebben een lichtere huid en verbranden dan ook sneller, terwijl anderen van zichzelf al meer melanine (een pigment dat de huid beschermt tegen uv-stralen en de huid donker kleurt) hebben en daarom minder snel verbranden.

Wist je dat je je huid beter kunt voorbereiden en beschermen tegen (de schadelijke invloeden van) de zon door voeding en supplementen. Hierdoor kun je langer in de zon verblijven, verbrand je minder snel en ben je beter beschermd tegen huidkanker.

Wat je eet (en drinkt) heeft echt grote invloed op de conditie van je huid en op de zelfbescherming van je lichaam tegen schade door UV straling en de kans op huidkanker.
Hierbij gaat het om verschillende invloeden op de huid zoals de vochtbalans, weerstand, elasticiteit, vorming van pigmentvlekken en nog veel meer. In dit artikel leg ik je graag meer uit over hoe je voeding in kan zetten als zonbescherming.

Voordat je denkt dat je met het af en toe eten van bv bosbessen ineens beschermd bent tegen de schadelijke invloeden van de zon, helaas… Het vergt toch wel een aanpassing in je voedingspatroon welke je zeker 8-12 weken toe moet passen, wil je je voordelen hieruit halen.

  • Antioxidanten
    Dit zijn stoffen die in staat zijn vrije radicalen uit te schakelen. Vrije radicalen ontstaan bij tal van chemische reacties in ons lichaam. Ze kunnen in het lichaam schade aan het DNA, de eiwitten en de cellen zelf aanbrengen en op deze manier ook tot het ontstaan van kanker leiden. Het eten van voeding rijk aan antioxidanten helpt je lichaam schade, die de zon in de cellen veroorzaakt, snel op te ruimen en vermindert zo de kans op huidkanker. Antioxidanten zitten in groente en fruit.

Polyfenolen worden onderverdeeld in tanninen, fenylpropanoïden en flavonoïden en werken ontstekingsremmend en kankerbestrijdend. Polyfenolen zijn de meest overvloedige antioxidanten in ons dieet en beschermen tegen celschade en DNA-schade. Daarnaast zorgen ze voor een verlaging van het risico op Alzheimer.
Polyfenolen vind je oa in: kurkuma, citrusvruchten, groene thee, broccoli, bosbessen, granaatappel, druiven/rode wijn, boerenkool, selderie en peterselie.

Let op: melk kan de werking van polyfenolen afzwakken. Dit komt door caseine wat in melk zit. Caseine is rijk aan proline wat de werking van polyfenolen tegenwerkt.


Lycopeen is een van de krachtigste antioxidanten welke helpt bij het voorkomen van verschillende soorten kanker en de groei van kanker kan afremmen.
Lycopeen vind je oa in: watermeloen, papaya, tomaat en grapefruit.


Betacaroteen is een pigment dat dat de oranje kleur van planten veroorzaakt. Betacaroteen is in vet oplosbaar en heeft een belangrijke functie als voorloper van vitamine A. Het is een belangrijke antioxidant die helpt huidveroudering te verminderen en de huid te beschermen tegen UV schade door zijn ondersteunende werking in de aanmaak van melanine (pigment dat onze huid een kleurtje geeft).
Betacaroteen vind je oa in: zoete aardappelen, wortelen, spinazie, pompoen, gedroogde abrikozen.Asthaxantine is een antioxidant wat wel 600x krachtiger is dan vitamine C. Het beschermt met name de ogen en huid tegen UV-straling. Astaxantine zorgt voor de roze kleur in dieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft, rivierkreeft en flamingo’s. Het wordt gemaakt door plankton en algen om te beschermen tegen de schadelijke effecten van zuurstof en zonlicht. Asthaxantine vermindert lijntjes en rimpels, verhoogt de elasticiteit van de huid, verbetert de huidtextuur en vermindert ouderdomsvlekken.
Daarnaast blijkt uit voorlopig onderzoek dat Asthaxantine kan helpen tegen macula degeneratie, de ziekte van Alzheimer en ziekte van Parkinson, Carpaal tunnel syndroom, Reumatoïde artritis, beroerte, kanker en een te hoog cholesterol.
Asthataxine vind je oa in: zalm, forel, zeebrasem, garnalen, kreeft, krab, vis, eieren, zeewier en algen.

  • Inname van Omega 3 vetzuren verhogen
    Omega 3 is een essentiële, onverzadigde vetzuur. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken, maar die wij door onze voeding binnen moeten krijgen. De belangrijkste essentiële vetzuren zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren. Vroeger aten we omega 6 en omega 3 vetzuren in het voedsel nog in de verhouding 1:1. De verhouding die wij nu door onze voeding opnemen is echter sterk veranderd. Het evenwicht is, mede door de promotie van gezonde onverzadigde vetten, verschoven naar een overschot aan omega 6 vetzuren. De verhouding ligt nu zelfs tussen 15:1 en 30:1.

Omega 6 is op zich gezond maar als de juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 ontbreekt, zal omega 6 juist gezondheidsproblemen veroorzaken waaronder een verhoogd risico op huidkanker. Omega 6 vetzuren werken ontstekingsverhogend, omega 3 vetzuren daarentegen zijn ontstekingsremmend en ondersteunen het reparatieproces van de cellen. Naast de verbetering van je algehele gezondheid helpt de inname van meer omega 3 de huid, om zich te beschermen tegen zonnebrand. Zonnebrand is ook een vorm van ontsteking. Naast het voorkomen van zonnebrand is er ook een link tussen omega 3/6 en huidkanker. Omega 3 verhoogt de tijd die je in de zon kan doorbrengen zonder te verbranden en verlaagd de kans op zonnebrand en huidkanker.  

Omega 3 vetzuren vind je oa in: vette vis, visolie, krillolie, walnotenolie, grasgevoerd vlees, sommige noten en zaden (chia zaad, lijnzaad en macademia noten).

Omega 6 vetzuren vind je oa in: zonnebloemolie, maiskiemolie, sojaolie, notenolie en producten waar deze olie in verwerkt is (koekjes, crackers, chips, kant en klare dressing, sauzen, mayonaise, margarine).Het fijnste is natuurlijk als je zoveel mogelijk voedingsstoffen kunt halen uit vers bereide voeding. Helaas lukt dit niet iedereen en soms is dan een supplement een uitkomst.
Veel mensen gebruiken multivitamines of supplementen zonder te weten of het lichaam tekorten heeft of wat de toevoegingen voor effect op het lichaam hebben.
Laat je goed informeren wat bij je past en wat je lichaam nodig heeft.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋 kan ik je helpen?