Fruitzuren… eigenlijk een beetje een verwarrende term.
Niet elk fruitzuur is namelijk afkomstig van fruit.
Fruitzuren kunnen afkomstig zijn van fruit, schors van de wilg (salicylzuur), melk (melkzuur) of suikerriet (glycolzuur). Ze vallen scheikundig gezien qua basisstructuur onder de term fruitzuren omdat ze vrijwel gelijk zijn aan elkaar.
Fruitzuren hebben algemeen genomen hetzelfde doel: de huid ontdoen van dode huidcellen.
Fruitzuren kun je ook onderverdelen in AHA’s (Alpha Hydroxy Acid), BHA’s (Beta Hydroxy Acid) en PHA’s (Poly Hydroxy Acid)
AHA’s zoals glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, pyrodruivenzuur en appelsien werken op het huidoppervlak terwijl BHA’s zoals salicylzuur, azelainezuur en kojinezuur zowel op het huidoppervlak als dieper in de poriën werkt. Hiermee zijn BHA’s vaak geschikter bij acne, verdikte huiden of hyperpigmentatie.
PHA’s (gluconzuur, galactose en lactobionzuur) hebben bijna dezelfde werking als AHA’s maar dringen dieper in de huid door. PHA’s zijn heel zacht voor de huid en kunnen zelfs bij de gevoeligste huiden worden ingezet.
Het toepassen van fruitzuurpeelings in een schoonheidssalon vergt veel kennis en vaardigheden.
Bij het verkeerd toepassen van fruitzuren kan er blijvende schade aan de huid ontstaan.
Er zijn steeds meer producten online verkrijgbaar met fruitzuren in soms redelijk hoge percentages. Verkeerd gebruik kan leiden tot huidschade, gevoeligheid, branderigheid, zwelling, roodheid en jeuk. Laat je goed informeren of een bepaald product bij jouw huid past en ga niet zomaar producten combineren of uitproberen.
Fruitzuurpeelings zijn er in verschillende percentages en pH-waardes en zijn dus niet zomaar met elkaar te vergelijken. Een glycolpeeling 35% van merk A kan misschien minder heftig zijn dan een glycolpeeling 20% van merk B.
Wil je je laten behandelen met een fruitzuurpeeling?
Kies voor een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die vooraf een intake en anamnese doet en een training fruitzuren heeft gedaan.