Suiker, AGE’s en de huid

Steeds vaker zien we dat er een duidelijk verband is tussen de conditie van de huid en onze leefstijl.

Natuurlijk is het belangrijk om vooral lekker te leven, soms is een stukje bewustwording ook prettig.

Wist jij dat suikers het collageen en elastine in jouw huid kunnen beschadigen? En deze zorgen juist voor stevigheid en flexibiliteit van de huid.

Dit versuikeringsproces noemen we “glycatie”.
Suikermoleculen hechten zich aan de vet- en eiwitstructuren in ons lichaam waardoor schadelijke stoffen ontstaan, ook wel AGE’s (Advanced Glycation Ends) genoemd.

Gelukkig kan je lichaam veel van de schadelijke AGE’s opruimen maar het opruimproces kan een ontstekingsreactie in je lichaam veroorzaken. En dat kan leiden tot chronische infectieziekten.

Behalve door suikers kan verhitting van bepaalde voeding AGE’s maken. AGE’s ontstaan door de zogenaamde Maillard-reactie. Je kent het wel die prachtige bruine kleur die ontstaat door bakken/frituren/grillen)

Kies vaker voor bereidingswijzen zoals pocheren, stomen, koken, rauw. Gebruik ingrediënten die AGE-vorming belemmeren zoals citroensap, azijn, vitamine C, Quercetine,

Voorbeeld hoeveelheid AGE’s:
Kip: rauw: 700 / gebraden: 5250 / kipnuggets 8000

En voordat je denkt dat je beter over kunt stappen naar kunstmatige zoetstoffen zoals:
– acesulfaam-K (E950)
– aspartaam (E951)
– cyclamaat (E952)
– isomalt (E953)
– saccharine (E954)
– sucralose (E955)

Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen kan o.a. de bloeddruk verhogen, de kans op diabetes verhogen, het metabolisme vertragen en het vetpercentage verhogen.

Zelf vind ik het vooral belangrijk om de balans te vinden. Ergens is ontstaan dat suiker slecht voor je is, maar dat geldt alleen als je er echt dagelijks teveel van binnen krijgt.
Helaas is veel voedsel bewerkt en aan bijna alles suiker of zoetstoffen toegevoegd.

Maak daarom zoveel mogelijk zelf!
Geen pakjes, zakjes, kant-en-klare maaltijden enz.
En pak ipv een gewoon suikerklontje een mini-suikerklontje (of helemaal geen suiker)

We hebben onszelf redelijk verslaafd gemaakt aan zoute en zoete smaken dat we echt even moeten afkicken en resetten. Maar je lichaam zal je dankbaar zijn als je iets mindert 👌🏻

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋 kan ik je helpen?