Is suiker slecht voor mijn huid?

Wat is de invloed van suiker op de huid?

Deze vraag wordt vaak gesteld als we kijken naar onze gezondheid en met name naar de huid.

Het gebruik van suiker laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan de collageen en elastine vezels in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. En hoe meer suiker hoe sterker het effect.

Suiker veroorzaakt een proces in het lichaam, glycatie genaamd, dat een slechte invloed op de huid heeft. Dit kun je dus terugzien aan je huid. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Collageen en elastine zijn ook eiwitten en zorgen ervoor dat de huid soepel en jong blijft. Wanneer suikers zich gaan binden aan deze eiwitten, zullen elastische vezels verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. Het resultaat: steeds meer rimpels en een slapper wordende huid.

De huid kan bij een teveel aan suiker in eerste instantie wat rode vlekjes of een doffe kleur vertonen, maar je kunt er ook puistjes van krijgen of opgezwollen kringen rondom je ogen krijgen. Lichamelijk merk je vaak dat je sneller hoofdpijn krijgt, vermoeid bent of hartkloppingen krijgt, maar het is ook bekend dat suiker zorgt voor ontstekingseiwitten in je lichaam. Reumatische aandoeningen – zoals artrose en reumatoïde artritis – worden gekenmerkt door hoge cytokinespiegels. Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Bij deze aandoeningen is het dus zeker aan te raden op te passen met suikers.

Terwijl je op je 20ste levensjaar meestal nog nergens last van hebt, wordt rond je 35ste opeens het negatieve effect zichtbaar. Fijne lijntjes en rimpels worden zichtbaar. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder zal worden.

En we zijn best wel verslaafd…
Suiker werkt verslavend voor ons lichaam. Wanneer we suiker eten, gaat er een signaal af naar onze hersenen, waarbij het stofje dopamine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een toename van het geluksgevoel. En dat geluksgevoel werkt natuurlijk verslavend, dus is het lichaam hierdoor nog gemotiveerder dit gevoel vast te houden door meer zoet te gaan eten.
Gebruik je even geen suikers, dan krijgt je bloedsuikerspiegel een dipje. Je lichaam hunkert naar suikers en je kan het signaal van drang naar dat koekje of snoepje amper negeren. En voor je het weet, is die hele snoepzak leeg!

Het is bijna niet te voorkomen om geen suiker te gebruiken. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. En let op met alternatieven, die zijn lang niet altijd beter dan het gebruik van suiker. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en je te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

VOORKOM HUIDVEROUDERING DOOR MINDER SUIKER

TIPS

  • Vermijd voedingsmiddelen zoals cake, snoep, chips, frisdranken, koekjes, kant-en-klare maaltijden et cetera. Wist je trouwens dat suikers niet alleen in ‘zoete’ producten, zoals snoep en ijs, zitten? Het zit zelfs in producten waar we het helemaal niet verwachten… Bijvoorbeeld in sauzen, kant-en-klare maaltijden, broodbeleg, zelfs in alle versies die beweren ‘gezond’ en ‘light’ te zijn.
  • Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s, pistachenoten, cacao, blauwe bessen en Japanse Duizendknoop.
  • Vermijd zoveel mogelijk gemarineerde, gepaneerde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

Huidveroudering is een proces wat op vooral latere leeftijd zichtbaar wordt en waarbij veel invloeden van buiten en binnenaf van invloed zijn zoals stress, alcohol, roken, medicijngebruik, gevarieerd eetpatroon, slaapritme, blauwlicht door beeldschermen en nog veel meer.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?