SULFAATVRIJ. WAAROM EIGENLIJK?

De kwaliteit van producten zelf wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds bewuster over de ingrediënten en wat we, plat gezegd, op ons gezicht en lijf smeren.
Je hebt vast wel eens van ‘sulfaten’ of ‘sulfaatvrij’ gehoord. Maar wat zijn sulfaten eigenlijk? Wat doen ze? En zijn ze nou echt schadelijk?

In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten over sulfaten!

Wat zijn sulfaten?


Sulfaat is in de anorganische chemie de zuurrest van zwavelzuur en de zouten ervan. Huh? Even in duidelijkere taal:
In de begindagen van de scheikunde werden alle chemische stoffen die niet voortkwamen uit levende organismen “anorganisch” genoemd. Sulfaten zijn dus geen levende dingen.
Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die gezicht, lichaam en haren reinigen van make-up, crèmes, stylingsresten, talg en vuil.

Sulfaten is een overkoepelende naam voor vier soorten reinigers. De 4 reinigers zijn:

  • SLS | Sodium Lauryl Sulphate 
  • SLES | Sodium Laureth Sulphate
  • ALS | Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES | Ammonium Laureth Sulfate


Het zit dus vooral in douchegels, shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je gezicht, lichaam en haren en zorgt ervoor dat je de vuiligheid makkelijk kunt afspoelen.
Sulfaten herken je aan het zo bekende schuimende effect.

Wat doen sulfaten?

Sulfaten verwijderen alle vetresten en vuil. Voorbeelden hiervan zijn talg, huidschilfers, stylingsresten, vuil van buitenaf, etc.
Sulfaten bestaan uit twee delen: sulfaat op olie-basis en sulfaat op water-basis.
De sulfaten op olie-basis trekken al het vuil naar zich toe. De sulfaten op water-basis zorgen ervoor dat de douchegel, shampoo of zeep overal kan komen zodat het allemaal gemakkelijk afgespoeld kan worden.

Sulfaten zijn zorgwekkend omdat ze eiwitten afbreken wat kan leiden tot een afbrekend effect op de celmembranen. Sulfaten blijken ook restjes achter te laten in het hart, de longen en de hersenen.

Het blijven chemicaliën dus als je ze kunt mijden.. why not?! 

Hoe herken je sulfaten?

Deze is makkelijk: Sulfaten zorgen ervoor dat je douchegel, shamppo of zeept schuimt. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet. Dit voelt de eerste keer misschien wat gek omdat we gewend zijn aan het schuimende effect, maar het maakt niet minder goed schoon.  

Er zijn allerlei verschillende sulfaten, de één agressiever dan de ander. Maar er bestaan ook zeer milde sulfaten. Hoe agressiever de sulfaat, hoe meer hij ontvet en reinigt. De kans op huidirritaties is hierbij het grootst. Wil jij graag weten of er sulfaten in jouw product zitten?

Even een lijstje met benamingen van agressief naar minder agressief:

  1. Ammomium Lauryl Sulfate – ALS
  2. Ammomium Laureth Sulfate – ALES
  3. Sodium Lauryl Sulfate – SLS
  4. Sodium Laureth Sulfate – SLES
  5. Sodium Myreth Sulfate – SMES
  6. TEA Lauryl Sulfate – TLS
  7. TEA Laureth Sulfate – TLES
  8. Sodium Coco-Sulfate – SCS

Zijn sulfaten slecht voor je of valt dat wel mee?

Kan het wel of geen kwaad?
Uit de feiten kan je opmaken dat het voornaamste doel van sulfaat reinigen is. Natuurlijk is het fijn om een schone frisse huid te hebben, maar je huid heeft bepaalde vetten wel nodig om gezond en soepel te blijven, deze vetten (talg) vormen namelijk een beschermlaagje.
Bij te vaak of te agressief reinigen zal je huid droog en geïrriteerd raken. Je huid wordt steeds gevoeliger en ook vatbaarder voor bacteriën of schimmels.

Sulfaten kunnen er ook voor zorgen dat jouw mooie geverfde kleurtje sneller uit je haar verdwijnt.

Aan de positieve kant– Als je dagelijks behoorlijk wat gel, haarlak, mousse, of een ander stylingsproduct gebruikt, moet dit ook uit je haren gereinigd worden. Hier kunnen milde sulfaten of een shampoo zonder sulfaten niet altijd tegen opboksen.

Kortom… als jij je afvraagt of je sulfaten moet vermijden of juist niet gaat het maar om één ding: balans. Probeer wel de ALS en ALES te vermijden, dit zijn agressieve sulfaten.
Veelvoorkomende sulfaten zijn SLS of SLES. Als je deze af en toe gebruikt, is er niks aan de hand. Voor dagelijks gebruik zijn ze niet aan te bevelen.

Maar wat kan ik dan wel gebruiken?

Er zijn een aantal alternatieven voor sulfaten:

  • Kokosamidopropylbetaïne
  • Natrium-sulfaat coco
  • Dinatrium Lauryl Sulfosuccinaat
  • Propyleenglycol
  • Sodium Cocoamphoacetate

Kun je allergisch zijn voor sulfaten?

Jazeker!! Een allergie voor sulfaten bestaat zeker. En je kunt ook een allergie opbouwen door de jaren heen.
Heb je last van:

  • Schilfers
  • Droge huid
  • Rode huid
  • Geïrriteerde huid
  • Jeukerige huid

… dan heb jij waarschijnlijk een sulfaatallergie. Het wordt tijd om over te stappen op sulfaatvrije producten. Maar voorkomen is beter dan genezen. Kies vanaf nu zoveel mogelijk voor sulfaatvrij.

Alle producten van SkinRebelPro SkinCare zijn sulfaatvrij. Deze kun je dus met een gerust hart gebruiken.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋 kan ik je helpen?