Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, trekken we massaal erop uit en zijn we weer meer buiten. Logisch ook want de donkere en kortere dagen kunnen we eindelijk verruilen voor licht, langere dagen en zon. Iets waar we naar uit kijken, want dat zonnetje heeft een positief effect op onze gezondheid en mindset.
Maar kun jij nog wel lekker genieten als je steeds bang wordt gemaakt voor de gevaren? Waar je ook kijkt, word je gewaarschuwd voor pigmentvlekken, huidkanker, oogaandoeningen, verbranding en niet te vergeten huidkanker.
Hoe kun je op een fijne manier omgaan met de zon?
Voordelen van de zon op jouw lichaam en humeur
Er zijn gelukkig nogal wat positieve effecten van de zon te noemen. Zowel mentaal als fysiek.
Denk aan de aanmaak van vitamine D, dat zorgt voor een goede weerstand, sterkere botten, tanden en spieren en een afname van de kans op darmkanker. Een hoger vitamine D- gehalte zorgt voor minder ontstekingen in het lichaam.
De warmte van de zon, het blauwe en rode licht in zonlicht en de aanmaak van vitamine D helpt tegen depressies, burnout-klachten, reuma, fibromyalgie en nog veel meer.
Blauw licht heeft veel invloed op de aanmaak van het zogenaamde stresshormoon cortisol, maar dit hormoon is niet alleen belangrijk bij stress. Het zorgt er ook voor dat je ‘s ochtends je bed uit komt, remt ontstekingen in je lichaam, stimuleert je om te bewegen, kalmeert je immuunsysteem en ondersteunt je creativiteit.
Het rode licht in zonlicht in de ochtend en namiddag heeft weer een effect op je neurotransmitters dopamine, endorfine en serotonine. Deze neurotransmitters zorgen dat je in beweging komt, werken stressverlagend, halen de bloeddruk omlaag en maken je vrolijker. Daarnaast wordt er op celniveau melatonine aangemaakt welke essentieel is om schade aan de mitochondriën (energiefabriekjes) te voorkomen.
Onze voorouders waren veel meer buiten en hadden daardoor minder vaak een tekort aan zonlicht. Tegenwoordig zitten we meer binnen, gebruiken we veel beeldschermen (LED-verlichting ontregelt ook veel in het lichaam) en lopen we dus ook meer risico op een tekort aan vitamine D en de gevolgen van ontregelde hormonen/neurotransmitters in het lichaam.
Je kunt eventueel ondersteuning vinden in daglichtlampen, maar ook door dagelijks minimaal 1 uur buiten te zijn.
Vitamine D2 en D3 voor je gezondheid
Vitamine D is een in-vet-oplosbare vitamine die je veelal in dierlijke producten vindt. Maar vitamine D maak je ook aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D wordt in ons lichaam opgeslagen in onze vetcellen.
De huid heeft vitamine D3 nodig en haalt dit voor 90% uit zonlicht.
Het lichaam gebruikt vitamine D en met name D3 voor diverse functies waaronder de aanmaak en het behoud van sterke botten en tanden, beschermt tegen veroudering, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, verbetert het immuunsysteem, ondersteunt de spieren en verlaagt het risico op darmkanker.
Vitamine D is er in verschillende vormen waarvan de meest bekende zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 heeft een sterkere werking dan vitamine D2.
Vitamine D2 vind je oa in: paddenstoelen, schimmels, champignons (mits ze zijn blootgesteld aan zonlicht) en wordt gevormd door UV-straling.
Vitamine D3 maak je aan onder invloed van zonlicht, maar vind je ook in oa: vette vis (zoals haring, zalm, makreel, sprot, paling), vlees, eieren, visleverolie, oesters, glutenvrije granen, volle zuivelproducten, margarine en halvarine.
Het is dus aan te raden om voeding met vitamine D toe te voegen aan je leefstijl. In Nederland is het in de winter ook nog aan te raden om een supplement te gebruiken. Richtlijn is nu tot 70 jaar 10 microgram per dag en boven de 70 jaar 20 microgram per dag aan vitamine D3. Zwangeren, vrouwen in de overgang en mensen met een donkerdere huidkleur mogen ook 20 microgram supplementeren. Nu zijn deze richtlijnen erg uiteenlopend per land en zelfs per arts/therapiet/diëtist.
Let op: Een te hoge dosering vitamine D kan tot klachten leiden zoals nierstenen, kalkafzetting, hartschade, koorts, braken enz. Laat je goed adviseren welk supplement en welke dosering bij jou past.
Vitamine D en insmeren
Er is nog altijd veel onduidelijkheid en discussie of het smeren met een zonnebrandproduct invloed heeft op de aanmaak van vitamine D. Afhankelijk van een minerale of chemische filter in de zonnebrand worden de zonnestralen geheel of gedeeltelijk weerkaatst en kan de huid onvoldoende vitamine D aanmaken.
Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het aan te raden om (afhankelijk van je huidtype) dagelijks minimaal 15-30 minuten onbeschermd de zon in te gaan.
Het advies is wel om dit op te bouwen. Ga het hele jaar door naar buiten, geniet van de eerste zonnestralen en ga niet meteen onbeschermd op het heetst van de dag naar buiten. Ook is het belangrijk om een huid de kans te geven om te herstellen na een zonnebad.
Gebruik een AfterSun product, Aloe Vera Gel, calendula olie, Argan Olie of yoghurt om de huid te kalmeren en herstellen. Douche of badder niet te warm en te lang. Mocht je toch verbrand zijn en velletjes krijgen, trek deze dan niet eraf. Daardoor loop je het risico op huidschade, wondjes, onstekingen en pigmentverschuivingen.
Verbranden van de huid dient altijd voorkomen te worden en is een alarmsignaal van je lichaam.
Tip:
Zoek tijdens de schaduw op, draag een hoed of kleding, gebruik een zonneproduct, ga steeds korte tijd de zon in ipv urenlang achtereen. Hydrateer door voldoende water te drinken en geef de huid de kans om te herstellen na blootstelling aan de zon.
Welke zonnebrandcrème?
Het is zeker belangrijk om te kijken wat je smeert. En er kan al beduidend verschil zitten in een crème voor je gezicht of voor je lichaam.
Maar bepaalde ingrediënten heb je liever niet in je product omdat deze bewezen of twijfelachtig zijn als het gaat om pigmentverschuivingen, hormoonverstorend of zelfs in hoge doseringen kankerverwekkend zouden kunnen zijn. (ben je bewust dat ook al is een bepaald percentage toegestaan in je product, je wellicht meerdere producten per dag gebruikt waar dit ingrediënt in verwerkt zit en er niet duidelijk is of je daardoor alsnog te veel binnen kunt krijgen)
De prijs van een zonnebrandproduct is niet bepalend. Prijsverschil heeft meestal te maken met het merk, verpakking, marketing, geurbeleving of omdat er ook huidverbeterende ingrediënten in je product worden gebruikt.
Een hogere factor bepaalt ook niet alles. Vaak zitten er in hogere factors meer irriterende of hormoonverstorende ingrediënten of wordt er gebruik gemaakt van siliconen of plastics.
Factor 30 is aan te raden om te smeren. Tussen een factor 30 en factor 50 zit 1,3% verschil in bescherming. Een factor hoger dan factor 50 zit vrijwel geen verschil meer in qua bescherming. En geen enkele factor biedt 100% bescherming.
Daarnaast smeren veel mensen te dun of te weinig. Door het gebruik van een hogere factor denken we beter en langduriger beschermd te zijn, maar dat is niet zo. Smeer liever een keer vaker dan met een hogere factor. En blijf op het heetste moment uit de zon.
Chemische versus minerale filters
Bij de werking van een zonnebrandproduct is de samenstelling belangrijk. In grote lijnen is er een onderscheid tussen chemische (organische) of fysische (anorganische of minerale) filters. Zonnefilters houden uv-straling tegen en beschermen de huid maar doen dat wel net op een andere manier.
De werkzame stof in een zonnebrandmiddel heet een UV-filter. Er bestaan twee soorten UV-filters, minerale en chemische filters. In zonnebrandmiddelen wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.
Minerale UV-filters
Minerale filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af. Minerale filters staan ook bekend als mechanische of fysische filters. Minerale filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid. Een nadeel van minerale filters is dat ze een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is. Een groot voordeel van een minerale UV-filter is dat het direct werkt zodra deze op de huid is aangebracht omdat deze filter de zonnestralen terugkaatst.
Chemische UV-filters
Chemische filters warmen op in de huid en zijn daardoor minder geschikt voor een huid met aandoeningen zoals psoriasis, couperose, acne of rosacea. Vaak is een chemische filter wel makkelijker smeerbaar en geeft deze meer bescherming tegen uv-A. Minerale zonnefilters beschermen meer tegen uv-B straling.
Ook duurt het zo’n 20-30 minuten voordat een chemische UV filter zijn werking uitoefent. Verder zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen. Diverse dierexperimentele onderzoeken en laboratoriumstudies tonen aan dat sommige ingrediënten de hormoonhuishouding kunnen verstoren. De effecten bij de mens is nog onbekend. Om die reden is het aan te raden om een zonnebrand te kiezen zonder:
– octocrylene
– octisalate (ethylhexylsalicaat)
– octinoxate (ethylhexylmethoxycinnamate)
– oxybenzone (benzophenon-3)
– homosalaat
Bij de werking van een zonnebrandproduct is de samenstelling belangrijk. In grote lijnen is er een onderscheid tussen chemische (organische) of fysische (anorganische of minerale) filters. Zonnefilters houden uv-straling tegen en beschermen de huid maar doen dat wel net op een andere manier.
Een breedspectrum zonnebrand biedt bescherming tegen uv-A en uv-B straling. Maar dit kan dan dus een combinatie zijn van chemische en minerale filters.
uv-A is bij de meeste mensen bekend als verantwoordelijk voor Aging (huidveroudering) en uv-B staat bekend als burning (bruin maken en verbranden)
Beide soorten straling kunnen huidkanker veroorzaken.
ALCOHOL DENAT
Alcohol denat is vaak een van de ingrediënten die vooraan in de ingrediëntenlijst staat bij een zonnebrandproduct. Maar dit is een ingrediënt wat je liever niet regelmatig op je huid smeert.
Alcohol wordt veel gebruikt in cosmetica door fabrikanten. Dat doen ze bijvoorbeeld om de houdbaarheid van een product te verlengen. Je hebt verschil tussen “slechte”en “goede”soorten alcolhol. Alcohol denat zorgt ervoor dat vaste stoffen zoals in zonnebrand makkelijker oplosbaar worden en dus kunnen worden toegevoegd aan een cosmeticaproduct. Daarom zie je bijvoorbeeld vaak alcohol denat hoog op de ingrediëntenlijst van een zonnebrandproduct staan. “Slechte” alcohol wordt daarnaast als ‘ontvetter’ gebruikt. De alcohol lost het vettige laagje op de huid op en beschadigt zo de huidbarrière een beetje. Hierdoor wordt je huid droger, omdat ze vocht verliest. Als dit af en toe gebeurt, is dit niet erg, maar als dat vaker gebeurt, wordt het lastig voor de huid om zichzelf te herstellen. Bij SkinRebelPro raden we producten met hoge concentraties (slechte) alcohol (die vind je dan dus als eerste, tweede of derde ingrediënt op de verpakking terug) af te gebruiken.
Worden uv-filters dan in het lichaam opgenomen?
Onderzoek toont aan dat titaniumdioxide en zinkoxide van nanogrootte niet voorbij de bovenste huidlagen komen. Echter sommige soorten uv-filters, zoals oxybenzone (benzophenon-3), octinoxate (ethylhexylmethoxycinnamate), octocrylene en octisalate (ethylhexylsalicylaat) kunnen door het lichaam geabsorbeerd worden.
Zwangere vrouwen maken zich het meest zorgen over de filter oxybenzone, ook wel bekend als benzofenon-3. Uit proeven op mens en dier blijkt namelijk dat oxybenzone een oestrogene werking heeft.
Naast oxybenzone worden andere uv-filters, zoals homosalaat, octinoxaat (ethylhexylmethoxycinnamaat) en octocryleen ervan beschuldigd hormoonontregelaars te zijn.
Niet alle onderzoeken zijn sluitend en hebben een definitief oordeel daarin. Wel is al aangekondigd dat vermeld moet worden welk percentage octocrylene of oxybenzone er in een bepaald product aanwezig is.
Skinification
Een mooie ontwikkeling is zonbescherming voor het gezicht die gecombineerd wordt met huidverzorging of huidverbetering. Aan steeds meer producten wordt een factor toegevoegd en er zijn bv dagcrèmes met een goede factor. Ook heel makkelijk want het kost geen extra tijd of geld.
Wel is het opletten omdat niet alle foundations of poeders een echt goede bescherming bieden en het is niet zo dat je factors bij elkaar op kunt tellen.
Dus een dagcrème factor 20 met een poeder factor 15 maakt geen factor 35…de factor blijft dan maximaal factor 20.
Medicatie en de zon
Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je huid sneller verbrand als je in de zon komt.
Dit verschijnsel wordt fototoxiciteit genoemd.
Ook lichttherapie kan soms beter tijdelijk gestaakt worden als iemand veel in de zon komt.
Medicijnen die bekend staan om bijwerkingen in de zon:
– vemurafenib
– voriconazol
– doxycycline
– hydrochloorthiazide
– amiodarone
– chloorpromazine
– antibiotica
Smeer je altijd in met een goede beschermingsfactor die beschermt tegen UV-A en UV-B.
Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Draag een hoed.
Overleg met de behandelend arts wat je het beste kunt doen als je veel in de zon komt.
Let ook op met specifieke ingrediënten of behandelingen zoals benzoylperoxide, laser- of ipl behandelingen, fruitzuurpeelings, glycolzuur enz. Informeer bij je arts of huidspecialist.
Wist je overigens dat je zonbescherming ook kunt eten?
Lees hier het blog: https://skinrebelpro.nl/2021/08/06/wist-je-dat-je-zonbescherming-ook-kunt-eten/