Collageen en de huid

Collageen is een veel besproken eiwit in de beautywereld. Sommigen noemen het een jeudigdheidselixer, maar wat is het nu eigenlijk?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en heeft voornamelijk een belangrijke rol voor de elasticiteit en stevigheid voor onze huid.
Het woord collageen komt van de Griekse woorden ‘kolla= lijm’ en ‘Gen=produceren’. Zoals deze vertaling al doet vermoeden, houden collagenen dus de huid als een soort lijm bij elkaar.
Zonder zou ons lichaam gewoon uiteen vallen. Collageen zit in ons bindweefsel, onze botten, tanden, ogen en pezen.

Maar wat doet collageen nu precies, waar is het goed voor en hoe behoud je je collageen?

 1. Elasticiteit
  Collageen is in de middelste huidlaag (dermis) aanwezig. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar naarmate we ouder worden en onder invloed van onze leefstijl begint deze aanmaak af te nemen vanaf het 25e levensjaar. De huid wordt daardoor minder elastisch en er kunnen fijne lijntjes of rimpeltjes ontstaan.
 2. Mooie sterke nagels en haren
  Collageen is echt een beauty eiwit. Het heeft op veel zaken in je lichaam invloed. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat collageen een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van haarzakjes. En dat collageen de haargroei ondersteunt doordat collageen rijk is aan het aminozuur glycine. Dit aminozuur vormt een bouwsteen van gezond haar en nagels. Haar wordt sterker en glanzender, nagels worden minder broos en groeien sneller.
 3. Spieren, gewrichten en botten
  Naast het verzorgen van de huid en het uiterlijke zicht, is collageen enorm belangrijk bij de aanmaak en herstel van je botten, spieren en gewrichten. Minder aanmaak van collageen kan lijden tot verminderde aanmaak van kraakbeen en dit heeft weer effecten op je gewrichten en mobiliteit.
  Gewrichten worden kwetsbaarder en herstellen minder snel bij een verminderde collageenproductie.
  De combinatie van collageen en elastine is ook erg belangrijk voor veel delen van het lichaam. Onder andere voor de longen, en botten, maar ook de bloedvaten zijn ervan afhankelijk.

Natuurlijk willen we allemaal ons lichaam het liefst zo lang mogelijk mooi en sterk houden. Hiervoor is collageen dus een enorm belangrijke bouwstof. Het is onmogelijk om tegen te gaan dat we zelf minder collageen aan maken als we ouder worden, maar we kunnen wel opletten met onze voeding en slaappatronen. En we kunnen collageen ook innemen als supplement.

 • Gezond en gevarieerd eten is natuurlijk altijd belangrijk. Maar wist je ook dat je de collageenproductie kunt helpen door bepaalde voeding te eten? Denk eens aan bv avocado, vette vis (omega-3 vetzuren), schaaldieren, noten, kaas, rood vlees, wortels, sinaasappels, broccoli, (rode) paprika, aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, kersen. Maar je vindt dit ook terug in soep die getrokken is van schenkel/bot. Tegenwoordig is het steeds lastiger om voldoende aan het collageen eiwit te komen.
  Voorkom zoveel mogelijk dat het aanwezige collageen wordt afgebroken. Het gebruik van suikers, roken, stress, zonbeschadiging en uitlaatgassen.
 • De huid maakt nieuwe collageen aan tijdens onze slaap. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die kort slapen of regelmatig wakker worden minder collageen aanmaken. Advies is daarom om minimaal 8 uur per nacht aaneengesloten te slapen.
 • Supplementen: Collageen supplementen kunnen jouw lichaam helpen om zelf meer collageen aan te gaan maken. Ze kunnen bijdragen aan het bevorderen van de opbouw van je huid. De beste suppletie is in de vorm van poeder of bruistabletten. Kies daarbij voor gehydrolyseerd collageenpoeder, dit wil zeggen dat de eiwitten in het poeder al zijn afgebroken tot hele kleine stukjes waardoor ze beter opneembaar zijn.

Vaak zie je in reclames dat er crèmes zijn die collageen in de huid inbrengen. Helaas is dit in werkelijk vaak niet mogelijk. De moleculen van collageen dienen zo enorm klein te zijn om te kunnen worden opgenomen door de huid dat dit vaak niet lukt met een gewone dag- of nachtcrème.
Wel kun je de aanmaak van collageen stimuleren door een goede combinatie te hebben van oa. Vitamine C, Vitamine E, retinol, hyaluronzuur, proline en glycine.

Er zijn verschillende behandelingen die wel kunnen bijdragen aan de aanmaak van collageen in de huid:
Microneedling (tijdens een behandeling wordt met microscopische naalden kleine prikjes in de oppervlakkige lagen van de huid gemaakt om het genezingsproces en de productie van nieuwe, gezonde huidcellen te activeren)
Profhilo (hierbij wordt hyaluronzuur in de huid geïnjecteerd)
Skinboosters (een reeks micro-injecties van langdurig hyaluronzuur verbetert de algehele huidkwaliteit)
Chemische peelings (Chemische peelings verwijderen een laagje beschadigde huid. Hierdoor gaat de huid nieuwe cellen aanmaken, omdat hij gedwongen wordt zich te herstellen. )
Plexr (Plexr is een plasma techniek waarmee je de huid kunt inkrimpen. Door kleine plasmastroompjes (bliksemschichtjes) die je ziet als een klein flitsje, verdampt de bovenste laag dode huidcellen, en krimpt de huid eromheen in.)

Mocht je graag meer informatie willen wat je kunt doen tegen huidveroudering of advies van een van onze specialisten?
Stuur gerust een e-mail info@skinrebelpro.nl of tel. 06-213 000 70.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋 kan ik je helpen?