Kostprijsberekening

Regelmatig komt de vraag voorbij wat er gevraagd kan worden voor een bepaalde behandeling. Er wordt gekeken naar wat een andere salon vraagt of aangegeven dat er minder gevraagd kan worden omdat er vanuit thuis gewerkt wordt. Dit is echter een compleet verkeerde aanpak; jouw situatie is namelijk anders dan die van je (con-)collega’s. Het vergt wel wat rekenwerk en voorbereiding om tot een goede prijs te komen.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een goede prijs bepaalt.

Wat houdt een kostprijs in?

Een kostprijs wil eigenlijk niks anders zeggen dan wat kost het jou om deze behandeling uit te voeren of om dit product te verkopen? Door je kostprijs te berekenen voorkom je dat je een te lage prijs vraagt en dus verlies draait. Het is vooral bij de opstart van je bedrijf aan te raden om per product en behandeling je kostprijs te berekenen. Start je met een te lage prijs dan wordt het ook lastig om in de toekomst je prijzen te verhogen.

Daarnaast bepaalt je kostprijs ook je uiteindelijke verkoopprijs. Voor de start van je bedrijf bepaal je in welk segment goedkoop-midden-duur je wilt gaan werken en daar hoort een goede kostprijs en verkoopprijs bij.

In het begin kan de kostprijs voor een behandeling ook hoger liggen dan wanneer je een volle draaiende salon hebt. Veel groothandels/leveranciers bieden korting aan als je meer afneemt. Of als je boven een bepaald bedrag besteld, dan betaal je geen verzendkosten. Vaak kun je ook met groothandels/leveranciers onderhandelen over de inkoopprijzen als je jaarlijks veel afneemt.

De kostprijs is het totale kostenplaatje dat jij moet maken voor het verkopen van een product of het geven van een behandeling. Dat zijn je vaste kosten en je variabele kosten opgeteld.

Wat zijn vaste en variabele kosten?

De kosten die je maakt, kun je indelen in 2 categoriën:

 • vaste kosten
 • variabele kosten

Vaste kosten

Vaste kosten zijn de kosten die je altijd hebt. Of je bedrijf nu wel of niet open is. Dit zijn kosten die jaarlijks terugkeren.

Denk hierbij aan:

 • Huur of hypotheek bedrijfsruimte
 • Verzekeringen (inventaris-goederen, aansprakelijkheid, brand, arbeidsongeschiktheid, enz)
 • Gas/water/licht
 • Software en website
 • Lidmaatschap brancheorganisatie
 • Lease-contracten apparatuur
 • Telefoon/internet

Variabele kosten

Variabele kosten zijn de kosten die meer of minder kunnen worden als je meer of minder werkt.

Denk hierbij aan:

 • Salonproducten
 • Risico (kapotte producten/verlopen tht/

Kostprijs voor een behandeling

Het makkelijkste is om je kostprijs per minuut uit te rekenen. Hierdoor kan je makkelijk doorrekenen naar de tijd die je nodig hebt voor een behandeling.

Reken eerst uit wat je totale vaste kosten zijn. Deel dit hierop door het aantal behandelingsuren dat je kan maken op jaarbasis. Maak niet de fout om je vaste kosten te delen door alle uren die je werkt. Het gaat hier om zogenaamde ‘declarabele’ uren. Oftewel; uren die je betaald krijgt doordat je met een klant bezig bent.

Voorbeeld:

Stel dat je €35.000 aan vaste kosten hebt. Hoewel je 40 uur per week werkt, kan je 34 uur per week behandelingen doen. De rest gaat op aan schoonmaken, administratie, etc. Wanneer je jaarlijks 48 weken werkt, dan kom je op jaarbasis uit op een totaal van 1632 uur. Deel daar je vaste kosten mee door het aantal minuten dat je behandelingen kan duren.

Aantal minuten per jaar: 1632 uur * 60 minuten = 97.920 minuten

Vaste kosten: €35.000

Vaste kosten per minuut: €35.000/97.920= €0,3574 per minuut.

Goed, nu weet je hoeveel je per minuut moet vragen om je vaste kosten te dekken. Wanneer je eenmaal je vaste kosten hebt gedekt moet je gaan kijken naar de variabele kosten per behandeling. Stel dat je voor een gezichtsbehandeling een crème gebruikt dat €20 aan inkoop kost. Wanneer die na 16 behandelingen leeg is komt dat uit op variabele kosten van €20/16= €1,25 per behandeling.

Vergeet natuurlijk niet het uurloon door te berekenen van jezelf of je collega’s. Stel dat een behandeling 30 minuten duurt en iemand kost je €25 dan kom je uit op €12,50 voor 30 minuten.

Berekening verkoopprijs

Je begint bij het vaststellen van je kostprijs met het uitrekenen van je vaste kosten waarna je de variabele kosten erbij optelt zoals hierboven is uitgelegd. Stel dat je een gezichtsbehandeling hebt van 30 minuten zoals bij het voorbeeld dan kom je uit op de volgende kostprijs.

Vaste kosten: 30 (minuten) * €0,3574 = €10,722

Variabele kosten: Créme + uren = €1,25 + €12,50 = €13,75

Totale kostprijs= vaste kosten + variabele kosten = €10,722 + €13,75 = €24,472

Een gezichtsbehandeling van 30 minuten moet dus in dit geval minimaal €24,472 kosten om geen verlies te leiden.

Nu je alle kosten en lonen kan betalen, kan je nadenken over de groei die je wenst en de prijs die je klant wil betalen. Stel dat je 15% winst wil over elke behandeling dan bereken je dat over je kostprijs heen.

LET OP: Dit is slechts een voorbeeld. Wanneer je zelf je verkoopprijs vaststelt zal je alles moeten meerekenen. Wij hebben slechts een aantal elementen gepakt die je kan meerekenen in de verkoopprijs. In onze workshops gaan wij hier dan ook uitgebreider op in.

Meer weten?

Volg dan de workshop kostprijsberekening waar je leert:

 • hoe je op een goede manier een kostprijs kan berekenen;
 • hoe je vanuit de kostprijs de verkoopprijs kan bepalen;
 • hoe je je prijzen op een goede manier kan communiceren aan jouw klanten;
 • hoe je kosten kan besparen.
WORKSHOP VOLGEN