VRIJ VAN PARABENEN. WAAROM?

Er is veel aandacht voor parabenen in cosmetica. Je leest bij steeds meer merken dat ze parabenenvrij zijn. Maar wat zijn parabenen en waarom wil je ze liever vermijden?

Om te voorkomen dat producten die water bevatten, besmet kunnen raken met schimmels en bacteriën zijn conserveringsmiddelen noodzakelijk. Er zijn verschillende typen conserveermiddelen die worden gebruikt in cosmetica. Een omstreden ingrediëntengroep betreft de parabenen. Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen en er geen schimmels ontstaan in de producten. Ze worden echter in verband gebracht met allergische reacties, huiduitslag en met hormoonverstorende eigenschappen.

Bepaalde parabenen zijn veilig als ze gebruikt worden in overeenstemming met Verordening (EG) nr 1223/2009. Gezien het feit dat alle cosmeticaproducten veilig moeten zijn, is de claim ‘vrij van parabenen’ verboden, omdat het over de hele groep parabenen gaat. Phenoxyethanol en Triclosan zijn veilig bij gebruik volgens bij de Cosmeticaverordening. Vandaar dat de claim vrij van deze stoffen is niet toegestaan omdat het suggereert dat deze stoffen niet veilig zijn.

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allemaal als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden vrijwel alleen gebruikt als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar vind je ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van het product waarin ze zitten, door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan. Parabenen remmen met name de groei van schimmels, maar ook van bacteriën. Bij gebruik in onder andere levensmiddelen hebben parabenen verplicht een E-nummer.

Even in duidelijkere taal: Parabenen zijn bewaarstoffen. Ze zorgen er voor dat jouw product langer houdbaar blijft. En bewaarstoffen heb je nodig in cosmetica omdat anders je product bederft. Er is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat je meer risico loopt op huidproblemen door het gebruik van een besmet of bedorven product dan door de bewaarmiddelen die er in het product zitten.

Maar in de meeste producten zit veel meer dan noodzakelijk. Een voorbeeld zijn producten in een pot. Door continu met je vinger/spatel een crème hieruit te halen en blootstelling aan lucht zijn er meer bewaarstoffen nodig dan in bijvoorbeeld een luchtdichte verpakking. Wat betreft bewaarstoffen bestaan er grote verschillen in effectiviteit, toxiciteit en het risico op allergie of irritatie van de huid.

Een aantal parabenen worden ervan verdacht dat ze de hormoonhuishouding verstoren. Daardoor zou je meer kans kunnen krijgen op huidkanker en borstkanker. Er is echter nog niet voldoende bewijs om dit echt aan elkaar te linken.
Bij langdurig gebruik kunnen parabenen de oestrogeenlevels verhogen en dat kan dus de oorzaak zijn van hormonale disbalans.


Propylparabeen en butylparabeen mag inmiddels niet meer gebruikt worden in producten die NIET worden afgespoeld. Maar ze kunnen dus zeker nog wel in producten zitten die je wel afspoelt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven die parabenenvrij zijn waardoor je zelf de keuze kunt maken wat er in je product zit.

Hoe herken je parabenen?
Parabenen horen op de ingrediëntenlijst van je product te staan. In voedingsmiddelen vind je ze terug onder de bekende E-nummers) Je vindt ze onder de volgende namen:

BUTYLPARABEEN of butyl-4-hydroxybenzoaat (wordt niet gebruikt in voeding, dus heeft geen E-nummer)

METHYLPARABEEN of E218, methyl-4-hydroxybenzoaat, para-Hydroxybenzoëzuur, methylis parahydroxybenzoas, methyl-p-hydroxybenzoaat of nipagin M.

ETHYLPARABEEN of E215, natriumzout of ethyl-4-hydroxybenzoaat

PROPYLPARABEEN of E216 (E217 wordt gewonnen uit E216), propyl-4-benzoaat

In de producten van SkinRebelPro worden geen parabenen gebruikt. Better safe than sorry!

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?