WAT IS DE BESTE ZONNEBRAND VOOR JOUW HUID?

Het aanbod van zon­nebrandmiddelen wordt alsmaar gro­ter en groter. Ie­der jaar wordt de markt overspoeld met nieuwe producten die een nog weer betere en ho­gere UV bescherming beloven dan hun voorgan­gers. We geven hieronder enkele adviezen en tips zodat u een zonnebrandmiddel koopt die bij uw huidtype past.

Het beste zonnebrandmiddel is een middel die

  1. Bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB stralen (breedspectrum middel)
  2. Een voldoende hoge beschermingsfactor heeft (minimaal SPF 30)
  3. Een UV-filter bevat die én goed genoeg werkt én veilig is voor uw gezondheid
  4. Een basis heeft die lang genoeg op uw huid blijft zitten
  5. Vrij is van allergenen zoals parfum, conserveringsmiddelen en vrij is van nanodeeltjes

EEN SPF, HOE WERKT DAT NOU EIGENLIJK?

Fantastisch dat mooie weer. Heerlijke geuren, mooie kleuren en de meest adembenemende jurkjes worden uit de kast getrokken. Er is vrijwel niets wat op kan tegen een dag die barst van het zomergevoel. Eén nadeel, dat insmeren met zonnebrandcrème..

Zoveel dames én heren negeren het belang van een goede zonbescherming. Niet alleen denken zij dat je door het gebruik van een goede SPF niet bruin kan worden, maar zij leven ook nog eens met de gedachte dat je extra snel bruin wordt wanneer je huid eerst verbrandt. Beide zijn grote fabels en zeer schadelijk voor je huid!

Om te weten hoe een SPF werkt, is het belangrijk om te weten hoe zonverbranding in zijn werk gaat.
De straling van de zon bestaat uit verschillende soorten stralen, waaronder Ultra Violette straling (UV). Deze UV straling kun je weer splitsen in 3 verschillende onderdelen.

  • UV-A : Deze straling bereikt de aarde volledig en zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en is (in een hoge dosis) schadelijk voor de huid.
  • UV-B : Deze straling wordt deels tegengehouden door de ozonlaag rondom de aarde en dat is maar goed ook, want UV-B zorgt voor de verbranding van de huid. Daarnaast zorgt het gelukkig wel voor de aanmaak van vitamine D.
  • UV-C  :Deze straling is super gevaarlijk, maar wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag en bereikt de aarde dus niet.

Teveel UV straling is schadelijk voor de huid en kan zeer vervelende gevolgen geven op zowel korte- als lange termijn. Het rood worden (verbanden) van de huid moet je zien als een soort waarschuwingssignaal. Het geeft aan dat de huid blootgesteld wordt aan teveel UV straling. Bij ernstige verbranding sterven er cellen af in de huid, waardoor je gaat vervellen. Er kunnen in extreme gevallen zelfs blaren ontstaan. Op lange termijn zorgt UV straling voor vroegtijdige huidveroudering. Dus terwijl je nu denkt te genieten van een hele dag bakken in de zon, heb je daar later waarschijnlijk erg veel spijt van. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer je op jonge leeftijd regelmatig verbrandt, dit de kans op melanomen (huidkanker) verdubbelt! Meer dan genoeg redenen dus om jezelf goed te beschermen, maar wat is de beste zonbescherming ?

WAT ZIJN UV-FILTERS?

De werkzame stof in een zonnebrandmiddel heet een UV-filter. Er bestaan twee soorten UV-filters, minerale en chemische filters. In zonnebrandmiddelen wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.

Minerale UV-filters

Minerale filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af. Minerale filters staan ook bekend als mechanische of fysische filters. Minerale filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid. Een nadeel van minerale filters is dat ze een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is. Een groot voordeel van een minerale UV-filter is dat het direct werkt zodra deze op de huid is aangebracht omdat deze filter de zonnestralen terugkaatst.

Chemische UV-filters

Chemische filters absorberen UVA- en UVB-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling. Hier zitten echter vele nadelen aan, zoals huidirritatie en allergische reacties. Ook duurt het zo’n 30 minuten voordat een chemische UV filter zijn werking uitoefent.  Verder zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen. Diverse dierexperimentele onderzoeken en laboratoriumstudies tonen aan dat sommige ingrediënten de hormoonhuishouding kunnen verstoren. De effecten bij de mens is nog onbekend. Toch is het aan te raden om een zonnebrand te kiezen zonder:
– octocrylene
– octisalate (ethylhexylsalicaat)
– octinoxate (ethylhexylmethoxycinnamate)
– oxybenzone (benzophenon-3)
– homosalaat


ALCOHOL DENAT

Alcohol denat is vaak een van de ingrediënten die vooraan in de ingrediëntenlijst staat bij een zonnebrandproduct. Maar dit is een ingrediënt wat je liever niet regelmatig op je huid smeert.

Alcohol wordt veel gebruikt in cosmetica door fabrikanten. Dat doen ze bijvoorbeeld om de houdbaarheid van een product te verlengen. Je hebt verschil tussen “slechte”en “goede”soorten alcolhol. Alcohol denat zorgt ervoor dat vaste stoffen zoals in zonnebrand makkelijker oplosbaar worden en dus kunnen worden toegevoegd aan een cosmeticaproduct. Daarom zie je bijvoorbeeld vaak alcohol denat hoog op de ingrediëntenlijst van een zonnebrandproduct staan. “Slechte” alcohol wordt daarnaast als ‘ontvetter’ gebruikt. De alcohol lost het vettige laagje op de huid op en beschadigt zo de huidbarrière een beetje. Hierdoor wordt je huid droger, omdat ze vocht verliest. Als dit af en toe gebeurt, is dit niet erg, maar als dat vaker gebeurt, wordt het lastig voor de huid om zichzelf te herstellen. Bij SkinRebelPro raden we producten met hoge concentraties (slechte) alcohol (die vind je dan dus als eerste, tweede of derde ingrediënt op de verpakking terug) af te gebruiken. 

MAAR WELKE FACTOR IS NOU HET MEEST GESCHIKT VOOR JOUW HUIDTYPE?

Een zonbeschermingsfactor (SPF – Sun Protection Factor) geeft aan hoe werkzaam de crème of olie is.

Het gaat dan over het UV-absorberende vermogen. Met andere woorden: het geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt zitten zonder je huid te beschadigen.


“Bij een SPF 4 kan iemand die het normaal gesproken (zonder bescherming) redt om 10 minuten in de zon te zitten zonder te verbranden, het nu (met bescherming SPF 4) 40 minuten volhouden in de zon zonder te verbranden. Als dezelfde persoon een SPF 15 zou gebruiken, zou hij 150 minuten in de zon kunnen zitten zonder te verbranden.”  Dermatoloog Dr. Velthuis

Met andere woorden: de SPF vermenigvuldigt jouw tijd die je in de zon zou kunnen zitten zonder te verbranden. Stel, je hebt een hele donkere huid en je kunt normaliter 1 uur in de zon zitten zonder te verbranden en je gebruikt een factor 10, dan is 60 minuten x SPF 10 = 600 minuten (6 uur). Je zou dan met jouw hele donkere huid dus 6 uur in de zon kunnen zitten zonder te verbranden wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt met een SPF 10. Heb je een hele lichte huid, dan is dit uiteraard vele malen korter en zal je een veel hogere SPF moeten gebruiken om lange tijd in de zon te kunnen zitten.

Vergeet overigens niet dat de tijd die we nu uitgerekend hebben geldt voor de gehele dag! Het is dus niet zo dat je de tijd kunt verlengen wanneer je jezelf na de lunch of je duik in het zwembad nog eens insmeert. Deze tijd die bij jouw berekening past geldt wanneer je jezelf over de gehele dag blijft insmeren om voldoende bescherming te behouden. Kleding, water, zweet, aanraking en andere omstandigheden zorgen er namelijk voor dat de zonnebrandcrème die je aangebracht hebt, nooit een hele dag zal blijven zitten. Blijf het insmeren dus herhalen over de dag, zeker wanneer je een lichte huid hebt!

WAT BETEKENT BREEDSPECTRUM?

Het is bekend dat zowel UVA als UVB straling kankerverwekkend kunnen zijn voor de huid.

Een breedspectrum zonnebrandmiddel is een zonnebrandmiddel die de huid beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen.

Op het flacon van een zonnebrandmiddel staat altijd de hoogte van het SPF (sun protection factor) vermeld. Deze SPF geeft aan hoe goed uw huid wordt beschermd tegen alleen de UVB stralen omdat dit de straling is die de meeste verbranding veroorzaakt. Wilt u een breedspectrum middel hebben kijk dan goed of er naast de SPF ook een erkende UVA logo vermeld staat. Producten die een hoge filter bevatten tegen zo­wel UVA als UVB stralen bieden immers de beste bescherming tegen verbranding en later tegen het ontstaan van huidkanker. 

WAT IS DE BESTE ZONBESCHERMING VOOR MIJN HUID ?

Er zijn crèmes van verschillende merken, kleuren, geuren en maten, maar één ding hebben zij gemeen: ze beschermen tegen verbranding van de zon. Maar niet ieder product beschermt je tegen huidveroudering! De beste zonbescherming zijn dus producten die beide onderdelen bevatten.

Let dus ook op dat dagcrèmes met een SPF alleen bescherming bieden tegen UVB stralen en niet tegen UVA stralen. Wilt u uw huid optimaal beschermen dient u dus bovenop deze dagcrème ook een breedspectrum zonnebrandmiddel te gebruiken, zeker wanneer u zich onder de felle zon bevindt.

Veel mensen kiezen daarom ervoor om overdag hun gezicht met alleen een breedspectrum zonnebrandmiddel in te smeren. Een nadeel van een breedspectrum zonnebrandmiddel is dat deze cosmetisch minder aantrekkelijk is omdat het vaak wat stugger smeert, soms plakkerig aanvoelt en een glimmende uitstraling heeft . 

HOE GEBRUIK IK EEN ZONBESCHERMING?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen het zonnebrandmiddel te dun, te weinig en te laat op de huid aanbrengen.

Ons advies is om het middel ruim, en egaal over de huid in te smeren en dan zo’n 30 minuten vóórdat u de zon ingaat. 

Het duurt dus even voordat de zonnefilter zijn werk kan doen. Breng het zonnebrandmiddel nogmaals aan na inspanning (bijv. sporten of zwemmen). Blijf je de hele dag buiten smeer dan het middel om de 2 uur in. Zoek daarnaast regelmatig de schaduw op en draag een hoed met een brede rand. 

Een zonnebrandmiddel die je maar eenmalig hoeft te smeren en de hele dag blijft zitten, bestaat dat?

Er bestaan een aantal merken die suggereren dat ze na eenmalig smeren de hele dag blijft werken. Onder andere zijn dat de merken Vision en Ultrasun.  Het antwoord op deze vraag is nee, dat is niet mogelijk. Door zweten en wrijven zal een groot deel van het zonnebrandmiddel weer van de huid verdwijnen. De beschermingsgraad wordt daardoor verlaagd.

ZONNEBRANDMIDDELEN VOOR BABY’S EN KLEINE KINDEREN

Omdat de huid van baby’s en kleine kinderen nog dun en kwetsbaar is raden wij voor hen geen chemische UV-filters aan omdat deze de huid kunnen penetreren. Voor baby’s en kleine kinderen raden wij uitsluitend minerale filters aan. Het allerbeste is uiteraard om baby’s en kleine kinderen gewoon uit de zon te houden en bij sterkere straling kleding aan te doen.

Geef ook de huid voldoende tijd om te herstellen na een uurtje of dagje zon.
Beter elke dag een half uurtje in de zon, dan het hele jaar door weinig zon en vervolgens 10 dagen bakken in Spanje op het strand.
Drink voldoende water, gebruik bv Aloe Vera Gel, Calendula olie, yoghurt, after sun, Shea Butter, Argan olie of zinkzalf. Niet te heet douchen of in bad en draag loszittende kleding. Mochten er velletjes komen, trek deze dan niet van de huid om huidbeschadiging en pigmentvlekken te voorkomen. Blijf uit de zon totdat de huid herstelt is.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?