HYALURONZUUR. WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Hyaluronzuur is erg trendy op dit moment. En niet zonder reden, want het is onmisbaar voor een gezonde, optimaal functionerende huid. Maar niet ieder hyaluronzuur is hetzelfde qua eigenschappen en werking. Waar moet je op letten bij het aankopen van een product met hyaluronzuur?

Allereerst: wat is hyaluronzuur eigenlijk?

Het klinkt als iets uit een scheikundig laboratorium, maar hyaluronzuur is een volledig natuurlijke polysaccharide (suikermolecuul) die je lichaam zelf aanmaakt. Hyaluronzuur komt dus van nature overal in je lichaam voor. En het vervult tal van functies in het lichaam:
– vulmiddel tussen de cellen
– aantrekken en vasthouden van hele grote hoeveelheden vocht
– bindt zich aan water en vormt een gel-achtige substantie waardoor het tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden. Deze gel-achtige substantie vormt het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten, waardoor deze soepel kunnen bewegen
– versterken huidbarriëre

Het grootste gedeelte van hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in je huid, waar het helpt vocht vast te houden. Je vindt hyaluronzuur in alle huidlagen terug. Hyaluronzuur werkt als een soort spons en kan dus enorm veel vocht bij zich houden.


Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je zelf natuurlijk ook vocht in je lichaam in moet brengen. Dus drink voldoende water of eet voeding met veel vocht zoals komkommer, radijs, tomaten, watermeloen, sla, enz.  Hyaluronzuur kan geen vocht binden dat er niet is.
Daarnaast zal het lichaam eerst het vocht dat we binnenkrijgen gebruiken voor de werking van de organen. De huid heeft een lagere prioriteit. Veel uitdroging van de huid komt van buitenaf, dus dit kun je ook aanpakken van buitenaf door het gebruik van een goed serum of booster, dagcrème of nachtcrème.


Als je kijkt naar het plaatsen van fillers door een cosmetisch arts, zijn deze injecties voor een groot deel voorzien van hyaluronzuur.


Soorten hyaluronzuur en werking
Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid geleidelijk af. De huid verliest haar stevigheid, elasticiteit, soepelheid en volume. Hierdoor ontstaan rimpeltjes, lijntjes en wordt de huid ruwer qua textuur.
De makkelijkste oplossing lijkt dan hyaluronzuur aanbrengen op de huid en het probleem is opgelost.  Helaas is het niet zo simpel als dat.
Niet alle soorten hyaluronzuur kunnen de huid binnendringen en ook in de diepere huidlagen hun werking doen.


Hyaluronzuur beoordeel je op basis van het moleculaire gewicht.
Je kunt dit onderverdelen in laag moleculair, midden moleculair en hoog moleculair gewicht.
Makkelijker gezegd: hoe groter de moleculen des te moeilijker is het om voorbij de buitenste huidlagen te komen. Hoe kleiner de molecuul, hoe dieper deze in de huid kan komen.
Dit wil niet zeggen dat een hyaluronzuur met een hoger moleculair gewicht niet werkt of niet goed is voor de huid. De vraag is wat wil je bereiken en wat is de conditie van de huid nu. Hoogmoleculair hyaluronzuur hydrateert het huidoppervlak en zorgt voor een direct zichtbaar resultaat. Het voorkomt ook het sneller uitdrogen van de huid. Echter hydratatie in de diepere huidlagen zorgt voor meer effect op langere termijn en geeft uiteindelijk meer zichtbaar resultaat.
In veel producten vind je ook een combinatie van hoog en laag moleculair hyaluronzuur om alle huidlagen te voorzien.

Afbraak hyaluronzuur
Zonlicht, blauw licht (van beeldschermen) en luchtvervuiling kunnen toegevoegde (en/of huideigen) hyaluronzuur heel snel weer afbreken. Door onze levensstijl staan we dagelijks bloot aan één of meer boosdoeners zoals airconditioning, ventilatoren, stress, computerschermen, straling enz., die de natuurlijke barrièrefunctie van de huid aantasten. En als de huidbarrière daadwerkelijk is aangetast is de huid minder goed in staat om vocht vast te houden, waardoor ze kwetsbaarder en gevoeliger wordt voor afbraak van collageen en huideigen hyaluronzuur.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 kan ik je helpen?